Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 
.

 
ΔΗΛΩΣΗ
Ν. ΣΗΦΟΥΝΑΚΗ
Πολιτικού Εκπροσώπου του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
για τις Μεταφορές και τις Επικοινωνίες
Αναφορικά με τις τελευταίες ανακοινώσεις του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Στυλιανίδη για το δίκτυο οπτικών ινών ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για θέματα Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Σηφουνάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Ζούμε σε μία εποχή που χαρακτηρίζεται από σημαντικές εξελίξεις στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Οι εξελίξεις αυτές αφορούν την εξάπλωση της χρήσης αυτών των τεχνολογιών που αλλάζουν την καθημερινή μας ζωή. Η χώρα μας έχει καθυστερήσει σημαντικά στη σύγκλιση με τους δείκτες των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Η καθυστέρηση αυτή αφορά τόσο τις ίδιες τις τεχνολογίες, όσο και τη διείσδυσή τους σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η σύγκλιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση αναβάλλεται συνεχώς για το μέλλον.
Η Κυβέρνηση θέτει σε διαβούλευση σχέδιο νόμου με το οποίο ουσιαστικά εκποιούνται τα δίκτυα επόμενης γενιάς και δεσμεύεται η τεχνολογική εξέλιξη της χώρας για τα επόμενα τριάντα χρόνια. Το ίδιο σχέδιο νόμου αγνοεί επιδεικτικά το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μετά τον ΟΤΕ η Κυβέρνηση ξεπουλά και τις νέες υποδομές για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες υπονομεύοντας το Δημόσιο Συμφέρον, με αδιαφανείς τρόπους.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν αντιμετωπίζει την ευρυζωνικότητα ως Εθνική Υποδομή και Δημόσιο Αγαθό με όρους Δημοσίου Συμφέροντος διότι το σχεδιαζόμενο έργο: δεν έχει Περιφερειακή Διάσταση - αφού το 70% αφορά Αθήνα – Θεσ/νίκη-δημιουργώντας ψηφιακό χάσμα, αγνοεί επιδεικτικά βέλτιστες πρακτικές αξιοποίησης και συμμετοχής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δεν κάνει συνέργειες με άλλα έργα και έτσι δεν εξασφαλίζει οικονομίες κλίμακας. Tέλος, δεν αντιμετωπίζει την Ευρυζωνικότητα ως Καθολική Υπηρεσία και παραχωρεί σε ιδιώτες, καταβάλλοντας ένα σημαντικό κόστος (700 εκ. €), την κυριότητα των τηλεπικοινωνιακών υποδομών της χώρας για τα επόμενα 30 χρόνια.
Οι ευκαιρίες περνούν ανεκμετάλλευτες και η χώρα υποχωρεί στο διεθνές περιβάλλον. Είναι τραγικό, σήμερα που η χώρα δεν έχει ένα Δημόσιο Δίκτυο Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών. Ένα τέτοιο δίκτυο θεωρείται από όλες τις χώρες σαν η Δημόσια Υποδομή για τον 21ο αιώνα. Ένα δίκτυο επόμενης γενιάς το οποίο θα εξασφαλίζει την πρόσβαση σε νέες τεχνολογίες και υπηρεσίες σε προσιτές τιμές για όλους τους πολίτες της χώρας. Είναι προκλητικό σήμερα ο Έλληνας Πολίτης να πληρώνει 15 ευρώ το μήνα για ασυμετρική σύνδεση, η οποία στην καλύτερη και σπάνια περίπτωση είναι 24Mbps, απολαμβάνοντας κακής ποιότητας υπηρεσίες, ενώ με τα ίδια χρήματα θα μπορούσε να έχει συμμετρική σύνδεση με οπτική ίνα στα 100Mbps, και να απολαμβάνει άριστης ποιότητας υπηρεσίες (τηλεκπαίδευση, τηλεργασία, telepresense, τηλεϊατρική, τηλεδιάσκεψη κλπ).
Η χώρα μας σήμερα χρειάζεται ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο για τις υποδομές των ηλεκτρονικών επικοινωνιών που θα παρέχει σύνδεση με οπτική ίνα στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, σε όλες τις πόλεις της χώρας. Η υποδομή αυτή θα επηρεάσει σημαντικά τη θέση μας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι και θα μας οδηγήσει στη νέα ψηφιακή εποχή, δημιουργώντας τις γρήγορες ψηφιακές λεωφόρους μέσα από τις οποίες θα διακινούμε ψηφιακά αγαθά και υπηρεσίες κάθε είδους. Η εθνική αυτή υποδομή είναι αντίστοιχη της κατασκευής των εθνικών οδών, των αεροδρομίων, των λιμανιών και των άλλων μεγάλων υποδομών που έγιναν στην Ελλάδα τις προηγούμενες δεκαετίες και απαιτούνται όραμα, προσπάθεια, επιμονή, χρόνος και πόροι. Η καθυστέρηση στην ανάπτυξη μίας τέτοιας υποδομής θα έχει αρνητικές συνέπειες για τη θέση της Ελλάδας στην παγκόσμια ψηφιακή οικονομία.
Η ανάπτυξη αυτών των υποδομών πρέπει να γίνει με ανοιχτά πρότυπα, εξασφαλίζοντας τον ανταγωνισμό, χωρίς γεωγραφικούς αποκλεισμούς και να αφορούν όλη τη χώρα. Οι τεχνολογικές επιλογές για την ανάπτυξη αυτών των υποδομών, των υποδομών οπτικών ινών, δεν πρέπει να γίνουν με χαρακτηριστικά την αύξηση του κέρδους και των κλειστών συστημάτων αλλά τα ανοιχτά συστήματα και την εξυπηρέτηση του Έλληνα Πολίτη.
Θα πρέπει διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας αυτών των υποδομών για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, υποδομών ανοικτών, με ισότιμη πρόσβαση από όλους τους παρόχους υπηρεσιών και περιεχομένου.
Προτεραιότητα πρέπει να είναι η κάλυψη ημιαστικών, αγροτικών περιοχών για να ενισχυθεί η τοπική ανάπτυξη και η αποκέντρωση. Νέα επιχειρηματικά μοντέλα είναι δυνατά τόσο στο επίπεδο των υπηρεσιών όσο και σε αυτό των υποδομών μέσα από ένα δυναμικό πλαίσιο ποιοτικών υπηρεσιών, κανόνων συνεργασίας και παρακολούθησης των εξελίξεων.
Εμείς πρόκειται να επενδύσουμε πραγματικά σε δημόσιες υποδομές για όλη την Ελλάδα. Σε ένα πανελλαδικό δίκτυο οπτικών ινών, για να εξασφαλίσουμε τις απαραίτητες υποδομές για ευρυζωνικές υπηρεσίες σε όλη την χώρα. Υπηρεσίες που θα αντικαθιστούν τη σημερινή γραφειοκρατία, θα δίνουν πρόσβαση στην πληροφορία και την επικοινωνία, θα επιτρέπουν την εξ αποστάσεως εργασία, μάθηση, φοίτηση, και εξυπηρέτηση του πολίτη. Στόχος μας είναι να επιστρέψει άμεσα αυτή την επένδυση στην τοπική ανάπτυξη. Να μπορέσουμε με αυτό τον τρόπο να αναπτύξουμε καινοτόμες μορφές παραγωγής υπηρεσιών παιδείας, υγείας, πολιτισμού, πρόνοιας, επικοινωνίας και μέσων ενημέρωσης. Υπηρεσίες που να είναι συμβατές με το μοντέλο της πράσινης ανάπτυξης. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε στην αποκέντρωση, ώστε τόσο ο νέος πληθυσμός αγροτικών και ημιαστικών περιοχών να μπορεί να παραμείνει στον τόπο του, όσο και με το να μπορούν να επιστρέψουν σε άλλα σημεία της Ελλάδος οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου, προκειμένου να συμμετέχουν σε μια πιο ισορροπημένη ανάπτυξη της χώρας.
Αυτό θα γίνει όταν οι δημόσιες υποδομές από τον σχεδιασμό έως την υλοποίησή τους θα ελέγχονται από το κοινωνικό σύνολο. Το ζητούμενο είναι όλες οι δημόσιες υποδομές να μπουν σε ένα πλαίσιο εξορθολογισμού και κοινής διαχείρισης μέσα από ανοικτά πρότυπα. Μόνο έτσι μπορούμε πραγματικά να ενισχύσουμε τον υγιή ανταγωνισμό. Το στοίχημα σε αυτή την παγκόσμια οικονομική κρίση δεν είναι απλά να αντέξει η χώρα. Αυτή είναι η συντηρητική και κοντόφθαλμη αντιμετώπιση της κρίσης που πρεσβεύει αυτή η κυβέρνηση. Εμείς λέμε ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση είναι μια ευκαιρία για να βγει η Ελλάδα ενισχυμένη και ανταγωνιστική με αύξηση της παραγωγικότητας μέσα από ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης και οικονομικής ανάπτυξης.
Η Ελλάδα της πράσινης ανάπτυξης, της γνώσης και της ευνομίας που προτείνει το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα χρειάζεται την ύπαρξη νέων δημόσιων υποδομών ευρυζωνικότητας. Χρειάζεται το δημόσιο αγαθό της Κοινωνίας της Γνώσης που είναι τα δίκτυα οπτικών ινών. Χρειάζεται να φτάσει η οπτική ίνα στο σπίτι, στην επιχείρηση, στη δημόσια υπηρεσία παντού σε όλη την Ελλάδα. Το μήνυμα κλειδί στην εποχή μας είναι: Ευρυζωνικότητα παντού και για όλους.»